Home » Keuringen » Naar de keuring, en nu?

Ik wil naar de keuring met mijn paard

Ik wil naar een keuring met mijn  paard, en nu?

We hebben een mooi paard en dat willen we laten zien. Dus we geven ons op voor de keuring. Maar daarmee zijn niet alle voorbereidingen gedaan. Want hoe presenteren we ons paard nu het best en wat moeten we op de dag zelf doen?

Impressie van een keuring

Ben je na het zien van het filmpje enthousiast geworden en wil je met je paard naar de keuring komen? Dat kan!

via de onderstaande link kom je bij het inschrijfformulier.

Voorwaarden voor deelname aan een keuring

  • Alle merrie’s, veulens en hengsten dienen te zijn getest op PSSM1. Wilt u met uw paard naar de keuring, maar is deze nog niet getest? Geen probleem, zodra u aan een keuring deelneemt word uw paard via het stamboek getest op PSSM1. De kosten van deze test bedragen € 46,- en komen voor rekening van de eigenaar. Paarden/veulens die door PSSM1 vrije ouders bewezen PSSM1 vrij zijn, hoeven niet te worden getest.

    Hengsten die deelnemen aan een keuring voor hun deklicentie dienen voor de keuring bewezen PSSM1 vrij te zijn.

    * De ruinen vallen niet onder deze voorwaarde aangezien zij geen fokwaarde hebben. Uiteraard is laten testen optioneel.

  • De kosten van deelname aan de keuring, PSSM1 test, eventueel Chippen, paspoort, stalhuur en lidmaatschap dienen voor de keuring te zijn voldaan. Mocht de factuur niet zijn voldaan wordt u uitgesloten van deelname.

  • Een lidmaatschap is vanaf 2020 niet meer verplicht om deel te mogen nemen aan een keuring. Echter levert een lidmaatschap wel de nodige voordelen op, zoals korting op de diverse geleverde diensten, waaronder ook deelname aan een keuring.

  • Het paard beschikt over een geldig paspoort incl. inentingen. Voor veulens die nog niet gechipt zijn word u verzocht het paspoort van de merrie af te geven aan het secretariaat.

  • Op de keuring word ten aller tijden een DNA sample (haarsample) van uw paard afgenomen, omdat wij als stamboek dit verplicht zijn vanuit het RVO. Dit sample word opgeslagen in ons archief. Er kan op verzoek van het RVO steekproefgewijs DNA worden opgestuurd naar het laboratorium voor controle van PSSM1 uitslagen of ouderschap. Moet uw paard ook op PSSM worden getest dan zal de stamboekconsulent 2 haarsamples afnemen.

    (Onder voorbehoud van prijswijzigingen)

Entingen en keuringsboekje

Allereerst is het belangrijk dat het volwassen paard voldoende geënt is. Dat wil zeggen dat het paard een basisenting heeft gehad en daarna steeds binnen het jaar de herhalingsenting. Is dit niet het geval dan zal er door de dierenarts een nieuwe basisenting gegeven moeten worden. Dit is overigens noodzakelijk voor alle evenementen. Daarnaast is het belangrijk dat het volwassen paard gechipt is en een paspoort heeft. Dit paspoort moet mee naar de keuring, hier wordt het resultaat van de keuring in verwerkt.

Daarnaast weten we middels het keuringsboekje hoe laat we waar moeten zijn, we gaan dus tijdig op pad om niet te laat komen en andere problemen te voorkomen.

Voorbereidingen

Thuis wordt het paard natuurlijk mooi gewassen, de manen en staart gaan in de anti-klit en worden gevlochten om schoon te blijven. Verder toiletteren mag, denk aan het recht bijknippen van de haren uit de oren en die van de baard. Het knippen van sokken etc. is niet gewenst, we willen zo veel mogelijk “behang” zien. Extensions zijn natuurlijk niet toegestaan, hierop zal ook worden gecontroleerd op de keuring. Onderweg naar de keuring hopen we dat het paard mooi schoon blijft.

De keuring

Op de keuring aangekomen gaan we eerst naar het secretariaat. Hier melden we dat we er zijn, we leveren het paspoort in en ontvangen een nummertje. Ook betalen we hier eventueel voor de voorbrenger, de overige kosten zijn al via de bank betaald. Het nummertje wat we ontvangen hangen we aan de linkerkant van het hoofdstel. Een volwassen paard moet altijd aan het bit worden voorgebracht.

In het keuringsboekje staan de tijden waarop we verwacht worden bij de stamboekconsulent . Bij de stamboekconsulent wordt ons paard gemeten en de chip wordt gecontroleerd. Ook zal er een foto worden gemaakt. De stamboekconsulent vult de gegevens in op een briefje, dit briefje geven we weer af aan de type-inspectie als we daar komen.

Hierna gaat de keuring beginnen. Zorg dat je paard op tijd er “keuringsklaar” bij staat. De manen en staart zijn uit de vlecht en netjes uitgekamd, je paard heeft geen deken meer om en draagt het hoofdstel met nummer. Luister hierbij goed naar de omroeper zodat je weet wanneer je klaar moet staan. Bij de ring staat een ringmeester, die houdt in de gaten wanneer je aan de beurt bent. Als je paard de ring in moet geef je deze (indien je dit wilt en ervoor hebt betaald) aan de voorbrenger. Deze zal je paard netjes opstellen en presenteren voor de jury. De jury wil je paard eerst in stand zien en beoordeeld welk type je paard is en beoordeeld daarna het extrieur, daarna zal je paard 1 rondje stappen en 2 rondjes draven. Op verzoek van de jury kan er nog een extra rondje stap of draf gevraagd worden.

Als alle paarden uit de te keuren rubriek geweest zijn mogen de paarden aan de hand van de eigenaar weer terug de ring. De ringmeester roept op wanneer je de ring in mag. Dan worden de premies uitgedeeld en als je paard een eerste premie heeft behaald mag hij/zij gelijk meedoen aan het dagkapioenschap in zijn/haar rubriek.
Jonge paarden met een eerste premie en volwassen paarden (m.u.v. kruisingen) met een 1e premie en ster mogen nog even in de buurt blijven, zij maken kans de titel Best all over!
Zodra je paard klaar is kan deze terug gebracht worden naar de trailer. Bij het secretariaat halen we het paspoort weer op, de resultaten zijn daarin inmiddels verwerkt. We leveren nu ook het nummertje weer in. Met een hopelijk tevreden resultaat reizen we weer huiswaarts waar we nagenieten van een mooie dag.

Veulens

Met een veulen werkt het bijna hetzelfde, alleen dan is het van belang dat de moeder correct geënt is en draagt de moeder het hoofdstel, het veulen mag een halster om en wordt los naast de moeder aan de jury getoond.
Het nummertje bevestigen we aan de linkerkant van het halster van het veulen. Bij de stamboekconsulent wordt er een foto gemaakt, haren getrokken voor DNA en wordt het veulen gechipt zodat er een paspoort gemaakt kan worden. Het veulen wordt niet op type ingedeeld, een veulen typeren is niet te doen (ook jaarlingen en 2-jarigen worden niet getypeerd.
Bij de keuringsring staat ook nu de ringmeester die het een en ander in de gaten houdt. Als je een voorbrenger hebt gevraagd en betaald bij het secretariaat zal de voorbrenger het paard overnemen als je aan de beurt bent. Van de paspoort consulent heb je een briefje gekregen die je aan de voorbrenger mag geven.
Tijdens het opstellen voor de jury blijft het veulen nog even vast aan het touw, zodra we gaan stappen en draven gaat het veulen los. Ook veulens krijgen een premie en als ze een 1epremie behalen kunnen ze door voor het dagkampioenschap en voor de titel Best all over!
Door een veulen voor te brengen op de keuring is hij/zij meteen opgenomen in het stamboek.

Nederlands Stamboek voor Tinkers

Adresgegevens

E: nsvtkantoor@gmail.com 
Whintontlaan 200
3526 KV Utrecht 

© NSVT | Realisatie: Horsedesign